Informatie over plastic

 

Bewustzijn en kennis maken het verschil

Bewustwording en kennis maken het verschil, vandaar de Ladder van Lansink: deze schetst een helder beeld van het algemeen beleid in Nederland.

 

Preventie

is de allerbelangrijkste stap in de strijd tegen afval. Kleine veranderingen maken al een groot verschil. Neem je eigen duurzame tas mee als je boodschappen gaat doen (in mijn linnen boodschappentas heb ik een paar zakjes, gemaakt van een oud gescheurd laken voor groente, fruit en ook broodjes). Het is soms best lastig in de supermarkt om onverpakt fruit en groente te vinden, maar als je een beetje oplet, lukt het best (bijv. geen 4 appels op een piepschuim schaal met daaromheen plastic kopen, maar bewust kiezen om niet verpakte appels in je eigen tasje te doen). Binnen een maand ben je eraan gewend en word je steeds bewuster van hoeveel onnodig plastic er in supermarkten wordt gebruikt. In Australië is een geweldig initiatief: #leaveitontheshelf. Als groente of fruit voorverpakt is koop je het uit principe niet (laat je het liggen). Door dit initiatief wordt er door verschillende supermarkten al minder plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Dat kan hier ook!!

Meer preventie

Op veel kantoren zijn wegwerpbekers de norm. In Nederland worden op jaarbasis 3 miljard wegwerpbekers gebruikt en weggegooid. Er zijn onderzoeken die aantonen dat wegwerpbekers goedkoper zijn dan je eigen beker gebruiken en afwassen. In dit soort onderzoeken worden dan wel de kosten wat betreft tijd, afwasmiddel, de aanschaf van een vaatwasser, energie e.d. meegenomen voor bekers maar niet de kosten voor grondstoffen, fabricage, transport en dergelijke voor  wegwerpbekers! Daarnaast worden de meeste wegwerpbekers gemaakt van een combinatie van papier en plastic waardoor deze niet of zeer lastig te recyclen zijn. De kosten voor de aarde worden nergens in meegeteld. Een eigen beker, mok, of theeglas is altijd duurzamer dan wat voor wegwerpbeker ook.

Hergebruik

Om maar bij de wegwerpbeker te blijven: als je deze 2 in plaats van 1 x zou gebruiken, heb je al de helft minder afval, dus een vermindering van 50%. Wegwerpbekers kunnen makkelijk 4 tot 5x gebruikt worden. Rekenen we dat door naar de 3 miljard die in Nederland per jaar op de afvalberg belanden, bij 2 ipv 1x gebruiken, zijn het er nog anderhalf miljard, naar 4x ipv 1x nog 750 miljoen. Het kan zonder veel moeite naar 0. Simpelweg door NEE te zeggen tegen wegwerp!

 

Recycling

is de volgende stap in de ladder van Lansink. Wat ik heel vreemd vind is dat in Nederland andere regels voor particulieren en bedrijven gelden wat afval betreft. Particuliere huishoudens werken doorgaans aardig goed mee aan afvalscheiding, glas gaat in de glascontainer, plastic naar de plastic hero of plastic bak, groente-, fruit- en tuinafval in de groenbak en zo weinig mogelijk naar restvuil. Voor bedrijven gelden deze regels niet. Ik vermoed dat de totale hoeveelheid gerecycled plastic mede hierdoor maar op zo'n 7% tot 9% van de totale hoeveelheid plastic ligt, terwijl dit toch nog bij de groene, duurzame oplossingen hoort. Het is aan de politiek om dezelfde regels voor afvalscheiding ook voor bedrijven te laten gelden.

Energie, verbranden en storten

liggen niet meer in het groene gedeelte van Lansink's ladder, maar de voorkeur daar gaat natuurlijk naar afval omzetten in energie vergeleken met de laatste twee opties. Een wereldwijd verbod op zogenaamde 'virgin plastics', ofwel 'nieuw plastic' zou de vraag naar gerecycled plastic enorm laten toenemen en daarmee ook het wereldwijde percentage van 7 tot 9% naar een veel hoger percentage brengen.

 

Het mooie aan plastic is dat het heel lang meegaat

Het waardeloze aan plastic is dat het nooit vergaat

Er is geen WEG in WEGGOOIEN....

 

Al het plastic dat sinds 1950 is gemaakt, bestaat nog steeds en er komt elke dag meer bij.

Als we nu niet ingrijpen is er in 2050 meer plastic in zee dan vis. Het probleem neemt nog altijd toe, er gaan vrachten aan plastic afval de zee in, waar dit onder invloed van het zoute water, de beweging van de zee en het zonlicht in steeds kleinere delen uiteenvalt en eindigt als zogenoemde microplastics. Deze microplastics worden opgenomen door garnalen en andere kleine zeediertjes, deze worden op hun beurt opgegeten door wat grotere, en zo is de cirkel rond. Zeer recent onderzoek heeft aangetoond dat er microplastics in kraanwater en bronwater zitten en ook dat er in de ontlasting van mensen inmiddels plastic wordt aangetroffen.


Dit is waar farmers4oceans samen met jou het verschil wil maken!